Rólunk

A FilmJUS Alapítványt 2001-ben alapította a FilmJUS Egyesület. A közhasznú szervezet célja elsősorban az önhibájukon kívül méltatlan anyagi helyzetbe került, jogosult film- és televíziós szerzők alkalmankénti anyagi segítése. Ezen túl havi rendszerességgel a támogatásra szorultaknak – nyugdíjuk összegének függvényében – nyugdíjtámogatást folyósít, illetve kiegészíti nyugdíj előtt álló jogosult kollégáink nyugdíjpénztári befizetését.

Az Alapítvány fontos feladatának tekinti az évente meghirdetett forgatókönyvírásra, valamint -fejlesztésre vonatkozó pályázatot is, melynek keretösszege 10 millió forint.

Kik jogosultak az Alapítvány támogatására?

Mindazok, akik filmszerzők, vagyis a FilmJUS Egyesülettől (nem az Alapítványtól!) szerzői jogdíjra jogosultak. Nevezetesen: film- és televíziós rendezők, operatőrök, forgatókönyvírók, látvány- (díszlet-, jelmez-) tervezők. Jogosultak tehát függetlenül attól, hogy kis- vagy nagyjátékfilmet, tv-filmet vagy tv-műsort, rövidfilmet, dokumentumfilmet, tudományos ismeretterjesztő filmet, animációs filmet, kísérleti filmet hoztak szerzőként létre, valamint jogosult a szinkronrendező, szinkronszövegíró is.

A jelen állás szerint azok a nyugdíjas jogosultak, akiknek havi összbevétele nem éri el a 115.000 Ft-ot havi 40.000 Ft, akiknek havi összbevétele 115.000 Ft felett, de 150.000 Ft-ot nem meghaladóan alakul, azok havi 35.000 Ft támogatást kapnak. Aki eddig nem regisztrált, további információért keresse a FilmJUS Alapítvány titkárát.

Kuratórium:
Elnök: Csukás Sándor
Alelnök: Bacsó Zoltán
Tagok: Böszörményi Zsuzsa, Bánki Iván, Lénárt István (1921-2021)
Titkár: Panyi Zsuzsa (zsuzsapanyi@gmail.com +36303804336)

Postacím:
Filmes Ház